Van gras tot kaas

Wat voor ons als boeren heel gewoon is, is voor een burger een mooie beleving en in de meeste gevallen nog veel meer. Dagelijks ontvangen we gasten op onze boerderij en kaasmakerij in Hoogeloon. Ze nemen een kijkje in de stallen, bij de melkrobot, de kaasmakerij en zien zo een totaalplaatje van wat er allemaal gebeurt op de boerderij.
Een reactie die je vaak hoort, is dat het mooi is, dat er veel werk te doen is en dat ze niet wisten dat er zo veel bij komt kijken om melkkoeien te houden en dan ook nog eens zelf de melk te verwerken tot kaas. Dat vind ik juist het leuke van onze kaasboerderij. We kunnen alles laten zien, van gras tot kaas. Wat mij motiveert zijn de reacties die je dan krijgt van de bezoekers. Ze zijn positief, maar ook kritisch.
Zaterdag hadden we weer een workshop kaas maken georganiseerd. Wij bereiden het voor, maar als de koffie op is, gaan de gasten zelf aan de slag. Getogen in een schortje met een boerenzakdoek op het hoofd komt de stemming er meteen in. De melk is gestremd, dus ze kunnen direct aan de slag met het snijden en roeren en op zijn tijd even de boel laten rijpen (rusten).
Er is veel ruimte om vragen aan ons te stellen. Er leeft dan ook van alles onder de amateurkaasmakers. Regelmatig zijn er gasten die zelf thuis wel eens hebben geprobeerd kaas te maken, gewoon voor de hobby. Dan is het leuk om hun wat bij te brengen. ‘We hebben er echt iets van geleerd’, is dan na afloop ook vaak hun reactie.
De meeste gasten vinden het heel leuk om te zien wat er allemaal moet gebeuren om een stuk kaas op de plank te krijgen. Als de kaasjes dan onder de pers staan, kan iedereen de stal in om even naar de koeien en kalfjes te kijken. Ook lopen we de kaasopslag in en kunnen de gasten proeven van onze kazen. Ze zijn een halve dag bij ons op het erf, ze komen als gast en gaan naar huis met meer begrip en waardering voor het boerenleven.

Erica Ansems

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer