Kennis is macht

Als zelfstandig ondernemer moet je zelf zien dat je de benodigde kennis vergaart om op basis daarvan de juiste beslissingen te kunnen nemen. Kennis vergaren kan op vele manieren.
Afgelopen week kregen we telefoon van een afnemer van fritesaardappelen. Wij bewaren deze aardappelen in een ‘warme’ cel om de bakkleur goed te houden. Hij vroeg of hij mocht langskomen met een klant om over de kwaliteit van frites te praten. Die klant nam zijn eigen friteskraam dan ook mee.
We waren erg nieuwsgierig wat dit zou betekenen. Maar er reed een paar dagen geleden inderdaad een tot friteskraam omgebouwde Duitse ambulance het erf op. Twee enthousiaste ondernemers wilden wel eens zien hoe wij de biologische aardappelen telen, bewaren en sorteren. De fritesbakkers hebben naast de rijdende kraam nog een groter type friteskraam waarmee ze veel op festivals staan en ook nog een vaste vestiging in Rotterdam.
Ze maken alleen verse frites, ongeschild en in rijstolie gebakken voor de beste smaak. Om deze kwaliteit te behouden en waar mogelijk nog te verbeteren, kwamen ze op ons bedrijf van diverse partijen Agria, verse frites voor ons bakken. Voor iedereen een zeer leerzame middag. Zo begrijp je meer van elkaar. Duidelijk is dat deze ondernemers begrijpen dat je alleen samen het beste uit een product kunt halen.
Philip Kroes vertelde op het Uiensymposium van Bejo begin deze week dat je als boer een sparringpartner nodig hebt. Iemand om ideeën, meningen en visies mee te delen.
Zo hebben wij op het moment dat we omschakelden naar bioboer, gezamenlijk met een aantal andere omschakelaars een studieclub opgericht. Hiervoor komen we in het seizoen of soms ook daarbuiten, regelmatig bij elkaar op het bedrijf om zo kennis te delen.
Ook gaan er foto’s van actuele werkzaamheden over en weer in onze groepsapp. Waar zo’n smartphone al niet handig voor is. Vaak is deze uitwisseling van kennis leuk, leerzaam en belangrijk om goede keuzes te maken. Niet alleen spreken we over teelttechnische zaken, ook actuele marktinformatie wordt gedeeld.
In de loop van de jaren hebben we met elkaar een vertrouwensband opgebouwd en dat is belangrijk. Want van alleen de successen kun je niet leren. Twee keer dezelfde fout maken kan uiteindelijk veel meer kosten.
Vaak zijn de bijeenkomsten van onze studieclub overigens zeer gezellig en wordt het uiteindelijk altijd weer later dan gepland. En dan is er natuurlijk niet alleen over aardappelen, uien en wortelen gepraat.

Carel Bouma

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer