Huib van der Maas

Boer in hart en nieren, markant en charismatisch boerenbestuurder, altijd op de bres voor de boerenbelangen. Dat was akkerbouwer en voormalig ZLM-voorzitter Huib van der Maas, die deze week in de leeftijd van 76 jaar is overleden.
Huib van der Maas was boerenbestuurder in een periode waarin drastische hervormingen in het Europese landbouwbeleid werden doorgevoerd. Dat leidde tot veel onrust in de boerenwereld met tal van acties tot gevolg in Goes, Den Bosch, Den Haag, Brussel en Straatsburg. Huib was er altijd bij en liep met zijn imposante gestalte voorop. Onvermoeibaar bleef hij hameren op het cruciale belang van het behoud van de spilfunctie van de granen in het landbouwbeleid. Niet zelden kwam hij daarbij in botsing met onder meer de toenmalige minister van landbouw Gerrit Braks, die hij consequent met ‘Meneer de minister’ aansprak, terwijl iedereen Gerrit zei.
Optimale boerenbelangenbehartiging stond bij Huib voorop. Hij voorzag dat een zelfstandige ZLM daar op den duur niet meer aan zou kunnen voldoen. Daarom nam hij, met pijn in het hart, het initiatief tot opschaling: eerst naar de ZMO met Gelderland en Utrecht, en een paar jaar later met de NCB naar de huidige ZLTO. In 1993 viel het doek voor de zelfstandige ZLM met de viering van het 150-jarig bestaan, in aanwezigheid van beschermvrouwe koningin Beatrix en minister van landbouw Piet Bukman. Huib werd bij die gelegenheid benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.
De boerenwereld is Huib van der Maas veel dank verschuldigd.

Jan Oggel

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer