Faillissementen vooral bij groente

Binnen de land- en tuinbouw gaan vooral de bedrijven failliet die groenten en wortel- en knolgewassen telen. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken de Tweede Kamer weten.

Het aantal faillissementen in de land- en tuinbouw daalde in het eerste kwartaal van 2014 ten opzichte van de periodes daarvoor en ook ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Wel is het aantal faillissementen in april weer toegenomen. Exacte cijfers geeft Dijksma niet.
De toenemende internationale concurrentie speelt bij faillissementen in de tuinbouw, en vooral in de groentesector, een belangrijke rol, aldus Dijksma. ‘Zo is de afzet van groente sterk op de Europese markt gericht, terwijl groeikansen buiten Europa liggen. Daarbij is de afzet in de groenteteelt erg verdeeld.’ Ze pleit voor meer samenwerking in de keten.
Bij veel glastuinbouwbedrijven is de solvabiliteit de laatste tien jaar sterk gedaald. Dit maakt de sector kwetsbaar voor schommelingen in de markt, analyseert de bewindsvrouw. Ook ontbreekt het bij veel ondernemers aan marktgerichte benadering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer