Rijnland teleurgesteld in boeren

Hoogheemraadschap van Rijnland is teleurgesteld na een opvallend groot aantal geconstateerde overtredingen bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen langs slootkanten.

Rijnland+teleurgesteld+in+boeren
© Nieuwe Oogst

Handhavers van Rijnland troffen in de Haarlemmermeer en delen van gemeente Nieuwkoopde afgelopen weken sloottaluds en oevers aan die soms totaal waren ‘doodgespoten’.

Dat duidt op het verkeerd gebruik van bestrijdingsmiddelen en spuiten op plaatsen waar dat verboden is. Rijnland gaat daarom intensiever controleren en wijst overtreders op verregaande sancties die kunnen volgen.

Teleurstelling

'Erg jammer dat een aantal boeren het verpest voor goedwillenden', spreekt hoogheemraad Hans Schouffoer zijn 'teleurstelling' uit over de overtredingen.

'We steken veel tijd in voorlichting, maar moeten nu toch de controles opvoeren. Veel boeren doen het goed. Zo werken we bijvoorbeeld nauw samen met de boomteeltsector in een proef die gericht is op het zorgvuldig omgaan met bestrijdingsmiddelen.'

Extra controles

Rijnland gaat de komende maanden dagelijks surveilleren, ook in het weekeinde en ’s avonds. Ook gaat Rijnland in gesprek met agrarische belangenorganisaties om de situatie te bespreken.

Naar aanleiding van boeterapporten van Rijnland kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stevige boetes opleggen. Ook kan de NVWA een deel van de Europese steun inhouden. 'Laat het alsjeblieft niet zover komen', benadrukt Schouffoer.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer