Ganzenbeleid Overijssel splijtzwam

Zwolle - Boeren, grondeigenaren en jagers ondersteunen de voorstellen voor het ganzenbeleid van provincie Overijssel volledig. In het faunabeheerplan van Overijssel is tot 2019 jaarrond bejaging van ganzen mogelijk. De natuurorganisaties zijn boos.

Continue bejaging in combinatie met monitoring is volgens gedeputeerde Hester Maij de enige weg om de snel groeiende populatie ganzen in Overijssel nog in te tomen. Door de ganzen tegelijk nauwlettend in de gaten te houden kan dat in haar ogen zonder de instandhouding van beschermde soorten in gevaar te brengen.
Bestuurder Arend Bouwmeester van LTO Noord Overijssel verwacht dat met het provinciale beleid de populatie onder controle is te houden. ‘Er vallen geen gaten meer in de bestrijdingmogelijkheden. We kunnen nu jaarrond maatregelen treffen. Dat wil overigens niet zeggen dat jachthouders continu ganzen afschieten. In het broedseizoen laten ze de dieren een tijd met rust.’
In de huidige regelgeving zijn er volgens Bouwmeester onvoldoende mogelijkheden om de gewassen te beschermen. ‘Met het nieuwe beleid lopen we in Overijssel niet meer achter de feiten aan.’

Acceptabel

De natuurorganisaties zijn verbolgen over het schrappen van een voorstel voor verplichte winterrust van vier maanden voor trekganzen door provincie Overijssel. ‘Alleen bestrijden van zomerganzen gecombineerd met winterrust van 1 november tot 1 maart en rustgebieden voor de kwetsbare, in ons land verblijvende winterganzen is voor ons acceptabel’, schrijven Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en Vogelbescherming aan Gedeputeerde Staten.
Volgens Bouwmeester heeft de provincie haar uiterste best gedaan om tot een compromis te komen voor alle partijen. Het doel van het Overijsselse beleid is om het aantal ganzen terug te brengen tot de aantallen van 2005. Dat betekent een reductie met 400.000 dieren. Het provinciale faunabeheerplan ligt tot 6 juli ter visie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer