De+Bekker+wint+prijsvraag+beursmakelaar
© Nieuwe Oogst

De Bekker wint prijsvraag beursmakelaar

De winnaar van de cashsettlementprijsvraag van beursmakelaar De Vries & Westermann van dit seizoen is Ron de Bekker uit Dronten.

De prijsvraag betreft het raden van de laatste cashsettlementprijs van het aprilcontract voor fritesaardappelen. De Bekker bracht een prijs in van 11,30 euro en zat daarmee het dichtst in de buurt van de definitieve cashsettlement van 9,80 euro.

Vanwege de verrassend flauwe prijsverloop van de markt voor fritesaardappelen lag de gemiddelde inbreng van de deelnemers aan de prijsvraag van De Vries & Westermann een stuk hoger dan de uiteindelijke prijs.

Hoogste prijs 24,10 euro

De hoogste termijnprijs van het seizoen lag met 24,10 euro voor het aprilcontract in de maand oktober. Het laagste punt van 9,80 euro werd bereikt op de laatste handelsdag van het aprilcontract.

In veel opzichten is het aardappelseizoen volledig tegengesteld verlopen aan vorig jaar, analyseert De Vries & Westermann. Het hoge prijsniveau aan het begin van het seizoen zorgde voor veel optimisme.

Uitblijven van export

De lage opbrengstverwachtingen in Duitsland en Polen werden niet vertaald in een hoog exportvolume. Het vroege voorjaar en het uitblijven van export naar Rusland waren volgens De Vries & Westermann de belangrijkste oorzaken voor het zwakke prijsverloop.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
Meer weer