'Veel invloed van het weer op de graanmarkt'

Meer dan ooit lijkt het weer en de politieke spanningen in bepaalde teeltregio's van invloed op de graanmarkt dit jaar, zegt graanmakelaar Wim Helmink.

%27Veel+invloed+van+het+weer+op+de+graanmarkt%27
© Wageningen UR

'De uiteindelijke oogst is sterk afhankelijk van de groeiomstandigheden. Dat kan van week tot week veranderen en is daarmee bepalend voor de huidige prijsvorming op de graanmarkt', aldus Helmink

De makelaar van InterGrain Brokerage was gisteren één van de inleiders tijdens de themadag Granen in Wageningen. Hij vertelde onder meer dat de eerste opbrengstprognoses van het landbouwministerie van de Verenigde Staten (USDA) er positief uitzien.

USDA-cijfers

De totale graanproductie is maar een fractie lager dan de topoogst van vorig seizoen blijkt uit de USDA-cijfers. Ook de graanvoorraden lijken wereldwijd redelijk op peil.

'Met name de VS heeft te maken met droogte in gebieden waar tarwe geteeld wordt. Verder is het in de noordelijke staten net als in Canada juist nat en koud. Daardoor is de inzaai van veel maïs vertraagd en wordt op voorhand geen maximale oogst verwacht.'

El Nino

Op het zuidelijke halfrond gaan meteorologen uit van een El Nino-jaar met veel droogte. 'In Australië is na een droog voorjaar eindelijk wat neerslag gevallen en daardoor ligt de inzaai van graan op schema. Wel vrezen de Australiërs een droog groeiseizoen.'

Ook in Rusland en Oekraïne hebben graantelers te maken met een droog voorseizoen. In Oekraïne is er volgens Helmink verder zorg vanwege de onzekere politieke situatie.

Onzekerheid Oekraïne

''De verwachting dat telers niet voldoende kunnen beschikken over goed zaaizaad en dat het gebruik van kunstmest minder zal zijn dan voorgaande jaren. De opbrengstprognoses in Oekraïne zijn dan ook 12 tot 13 procent lager dan vorig jaar.'

Helmink meldt ten slotte dat de eerste berichten vanuit Oekraïne komen van het niet nakomen van contracten. 'Het wordt komend jaar extra belangrijk om in dat land zaken te doen met betrouwbare partners', adviseert Helmink.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer