%27EU%2Dgraan+kan+goed+zonder+marktsteun%27
© Nieuwe Oogst

'EU-graan kan goed zonder marktsteun'

Volgens Gijs Schilthuis van de Europese Commissie blijkt de laatste jaren dat voor de afzet van graan uit de EU marktondersteuning niet noodzakelijk is.

De Europese ambtenaar gaf eerder vandaag in Wageningen tijdens de themadag Granen van het comité van Graanhandelaren een toelichting op het nieuwe GLB. Hij stond onder meer stil bij de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening.

'Het nieuwe GLB is gericht op oriëntatie op de markt. Het betekent onder meer dat de ruimte voor marktmaatregelen beperkt is. Wel komt er een versterkt vangnet voor landbouwers als sprake is van marktverstoring door een crisissituatie', meldt Schilthuis.

Concurrentiekracht

In zijn analyse van de graanmarkt van de afgelopen 10 jaar komt Schilthuis tot de conclusie dat de concurrentiekracht van de Europese Unie versterkt is. Op de wereldmarkt is de prijsvorming in Europa vrijwel gelijk aan die in de Verenigde Staten.

'Het perspectief is goed. De exportcijfers van graan uit de EU zijn uitstekend. Wereldwijd is er een goede balans tussen de productie en consumptie.' Schilthuis laat zien dat de marktprijs voor tarwe na juli 2006 niet meer beneden het niveau van de interventieprijs uitkwam.

Interventie

Overigens blijft de mogelijkheid tot interventie bij een prijs van 101,31 euro per ton ook in de nieuwe marktordening gehandhaafd voor tarwe, gerst en maïs.

Verder komt er voor alle landbouwgewassen een crisispot van 400 miljoen euro op jaarbasis om maatregelen te kunnen nemen tegen marktverstoring en verlies van consumentenvertrouwen.'

Weer

 • Maandag
  18° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  15° / 6°
  30 %
Meer weer