Wereldvraag+melk+stijgt+elk+jaar
© Nieuwe Oogst

Wereldvraag melk stijgt elk jaar

De wereldwijde vraag naar melk stijgt de komende jaren met 2,3 procent per jaar. Die verwachting spraken zuivelexperts gisteren uit op een bijeenkomst van de Europese Boerenorganisatie Copa-Cogeca.

Vooral de vraag uit opkomende economieën zoals China neemt toe. De Chinese consumptie per hoofd van de bevolking is in de periode 1998 tot 2013 met 317 procent toegenomen. En het marktpotentieel is nog steeds enorm, zeggen de marktanalisten.

Om de Chinese markt te kunnen bedienen, zijn wel andere producten nodig. Bijvoorbeeld meer aandacht voor melk voor zuigelingen. Europa moet zich aan die vraag aanpassen.

Extra eisen

Europa moet zich wel realiseren dat extra eisen worden gesteld bij de export naar landen als China. Vaak worden aanvullende voorwaarden gesteld zoals veterinaire certificaten of export licenties.

Voorzitter Mansel Raymond van de Copa-Cogeca zuivelgroep benadrukte dat de Europese Commissie de bureaucratie moet verminderen en de belemmeringen om te exporten moet wegnemen.

De melkproductie in Europa is de afgelopen tien jaar beperkt toegenomen, waarbij de groei vooral naar kaasproductie ging.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer