%27Bijen%2Dactie+Syngenta+ongeloofwaardig%27
© Arno de Snoo

'Bijen-actie Syngenta ongeloofwaardig'

De Bijenstichting, de vereniging voor veldbiologie (KNNV) en Bionext beoordelen de crowdfundingsactie van Syngenta 'Burgers voor Bijen' als een doekje voor het bloeden.

De actie van Syngenta om via crowdfunding burgers op te roepen om stukken akkerrand te sponsoren, start morgen. De Bijenstichting, KNNV en Bionext vinden dit initiatief weliswaar sympathiek, maar niet erg geloofwaardig.

De organisaties wijzen erop dat achter de crowdfundingsactie een agro-chemisch bedrijf schuilgaat dat jaarlijks miljarden euro's verdient aan pesticiden en bovendien lobbyt voor het behoud van neonicotinoïden. Die zijn juist schadelijk zijn voor bijen.

'De actie is pas geloofwaardig als Syngenta per direct stopt met de rechtszaak voor behoud van neonicotinoïden en zich inzet voor de ontwikkeling van plaagbestrijding die niet schadelijk is voor bijen', stellen de organisaties.

Meerwaarde akkerrand

Volgens het Louis Bolk Instituut heeft de aanleg van een akkerrand alleen meerwaarde als op het betreffende agrarisch bedrijf jaarrond agro-ecologisch wordt gewerkt.

Het betekent dat er aandacht moet zijn voor nestgelegenheid voor de insecten in de akkerranden en dat duurzame gewasbescherming wordt toegepast.

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer