LTO+gekrenkt+door+besluitvorming+EZ
© Twan Wiermans

LTO gekrenkt door besluitvorming EZ

LTO is gegriefd door de manier waarop het maatregelenpakket van de derogatie en het mestbeleid tot stand is gekomen. 'Van onze praktische inbreng is bijna niets overgebleven', zeggen de LTO-voormannen.

De afgelopen twee maanden zijn boeren en LTO Nederland tot twee keer toe overvallen door vergaande beperkende derogatievoorwaarden.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (EZ) liet eerder weten dat hierover is overlegd met LTO Nederland. Maar de LTO-bestuurders hebben daar heel ander gevoel bij en laten weten nooit te hebben ingestemd met de maatregelen.

Individuele ondernemer

LTO begon jaren geleden al met het aandragen van mogelijkheden voor een vernieuwd mestbeleid dat meer wordt toegesneden op de mogelijkheden van de individuele ondernemer.

Toen het onderhandelingsresultaat over de derogatie tussen de Nederlandse regering en de Europese Commissie in maart 2014 werd neergelegd, bleek bijna alle inzet van LTO van tafel geveegd, zonder dat LTO gelegenheid had gehad om tussentijds te reageren.

Concrete voorstellen

'We hebben concrete voorstellen gedaan om het beleid aan te laten sluiten bij een goede landbouwpraktijk', zegt Hans Huijbers, LTO-portefeuillehouder duurzaamheid.

'We willen naar beleid waarin veel meer rekening wordt gehouden houden met de specifieke situatie van teelten, grondsoorten, bedrijven en regio’s. Nu worden we nog steeds afgerekend op normen en instrumenten die verouderd zijn.'

Muurvast

Een boer of teler kan daar volgens Huijbers niets mee. 'Dat is wat mij het meest steekt. We lopen muurvast.'

'Het kabinet staat vaak met de rug naar het bedrijfsleven en presenteert voorstellen die in de praktijk niet blijken te werken, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Niet van één kant

'Wij willen graag samenwerken, maar dat moet niet van één kant komen. Daarbij willen we zeker nog verder spreken over de invulling van het mestbeleid. Het is nog niet gedaan wat LTO betreft.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer