Fryslân: scherpere eisen bedrijfsuitbreiding

Provincie Fryslân heeft de eisen om uit te kunnen breiden in de buurt van een Natura 2000-gebieden drastisch aangescherpt. Zeventien eerder toegekende vergunningen lijken daarmee van de baan.

De zeventien vergunningen moeten opnieuw worden bekeken. Een aantal daarvan kan na aanpassing toch door. De provincie geeft de bedrijven tot 8 mei de tijd.

LTO Noord-Fryslân-voorzitter Geart Kooistra is teleurgesteld. 'We hadden in Friesland de ruimte om onder het regiem van een goede regelgeving verantwoord te groeien. Nu wordt de sector op slot gezet. Hieruit blijkt maar weer dat het bedrijfsleven sneller is dan de politiek.'

Stikstofuitstoot

De Raad van State vindt dat ook hele kleine hoeveelheden stikstofuitstoot (uit bijvoorbeeld ammoniak) al verslechtering van de natuur kunnen veroorzaken.

Drie jaar geleden koos provincie Fryslân voor een verruiming van het vergunningsbeleid voor veehouderijen die wilden uitbreiden. Die groep zorgt mogelijk echter voor een zeer lichte toename van de depositie van stikstof op daarvoor gevoelige natuur.

Aanvragen gehonoreerd

Honderd aanvragen werden gehonoreerd. De Nijmeegse milieubrigade Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) bestreed de Friese aanpak tot aan de Raad van State.

MOB vindt dat bedrijven die voor extra stikstofuitstoot zorgen alleen mogen uitbreiden als ze wetenschappelijk kunnen aantonen dat dit geen kwaad kan. De Raad van State onderschreef dit standpunt.

PAS afwachten

Fryslân meldt aanvragers nu de speelruimte binnen de Programmatische Aanpak van Stikstof af te wachten. Deze beoogt zowel het Natura2000-gebied te beschermen als ontwikkelingsruimte te bieden voor de melkveehouderijen.

Die beslissing valt niet voor 1 januari 2015 te verwachten. 'Het gaat veel te stroperig', zegt Kooistra.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer