Export sierteelt gelijk aan vorig jaar

De exportwaarde van sierteeltproducten ligt in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,5 miljard euro op hetzelfde niveau als de eerste drie maanden van 2013.

Export+sierteelt+gelijk+aan+vorig+jaar
© FloraHolland

Dat blijkt uit de exportstatistieken van Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG) Bloemen en Planten. De uitvoer van snijbloemen blijft achter bij verleden jaar. Het HBAG signaleert een teruggang van 4 procent.

Daar tegenover staat een ruimere afzet van pot- en tuinplanten: plus 5 procent. Niet alleen zijn er verschillen tussen snijbloemen en planten, de exportwaarde per land en gebied loopt ook uiteen.

Bestemmingen

In de Noord- en Oost-Europese landen die lid zijn van de Europese Unie (EU) werd in het eerste kwartaal een stijging gerealiseerd van 5 procent.

De uitvoer naar Oost-Europese landen die geen deel uitmaken van de EU zakte in het eerste kwartaal met 5 procent. Zo kromp de exportomzet naar Rusland voor het eerst sinds jaren.

Exportaandeel

Naar de top-3 exportbestemmingen - Duitsland, Engeland en Frankrijk, die gezamenlijk goed zijn voor een exportaandeel van 60 procent, werd 4 procent minder sierteeltproducten getransporteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer