Stof+versterkt+afweersysteem+planten
© Universiteit Utrecht

Stof versterkt afweersysteem planten

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Britse University of Sheffield hebben een stof ontdekt, dat het natuurlijke afweersysteem van planten kan versterken.

Dat meldt de Universiteit Utrecht. Het gaat om beta-aminobutyric acid, ook wel baba genoemd. Deze stof zorgt ervoor dat de immuunreactie van een plant sneller op gang komt, als deze wordt aangevallen door een ziekteverwekkende bacterie of schimmel.

Ook ontdekten de onderzoekers hoe de negatieve bijwerking van baba, namelijk remming van groei en ontwikkeling, kan worden losgekoppeld van het positieve effect op het immuunsysteem.

Duurzaam

'Met deze kennis kunnen we gewassen mogelijk op een duurzame wijze beschermen tegen ziekten en plagen zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst', zegt Corné Pieterse, hoogleraar Plant-microbe interacties van Universiteit Utrecht.

'Gezien de alsmaar groeiende wereldbevolking zal er in de toekomst meer voedsel moeten worden geproduceerd met minder input van meststoffen en schadelijke pesticiden', stelt Pieterse.

Weer

 • Zaterdag
  14° / 9°
  30 %
 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 9°
  20 %
Meer weer