Bijna+vijfde+Chinese+landbouwgrond+vuil
© Eigen foto Dacom

Bijna vijfde Chinese landbouwgrond vuil

De onbelemmerde Chinese industriële groei heeft een prijs. Bijna een vijfde van de landbouwgrond is vervuild met giftige stoffen, vooral zware metalen, meldt de Volkskrant.

Dat staat in een studie van de Chinese overheid naar de bodemkwaliteit in het land. Cadmium en het extreem giftige nikkel en arsenicum zijn de grootste vervuilers, blijkt uit bodemmonsters.

Vooral de aanwezigheid van cadmium, dat onder meer leverfalen kan veroorzaken, wordt door wetenschappers als problematisch gezien. De stof wordt namelijk makkelijk opgenomen door rijst.

Smog

De vergiftiging van de bodem is lang overschaduwd door de berichten over smog en besmetting van het drinkwater. Een aantal recente schandalen lijkt de aandacht nu te verleggen naar de bodemkwaliteit.

De autoriteiten startten vorig jaar mei een onderzoek naar rijstplantages in Zuid-China. De helft van alle rijst die in miljoenenstad Guangzhou werd verkocht, bleek besmet met cadmium.

Noedelfabriek

De Nanfang DailyBegin meldde vorig jaar over de verkoop van tienduizenden tonnen aan met cadmium besmette rijst aan een noedelfabriek in Zuid-China.

De vervuilde rijst zou sinds 2009 zijn verkocht aan de fabriek. Volgens de krant had de rijst volgens de overheid alleen gebruikt mogen worden voor zaken als industriële alcohol.

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer