Bijna vijfde Chinese landbouwgrond vuil

De onbelemmerde Chinese industriële groei heeft een prijs. Bijna een vijfde van de landbouwgrond is vervuild met giftige stoffen, vooral zware metalen, meldt de Volkskrant.

Bijna+vijfde+Chinese+landbouwgrond+vuil
© Eigen foto Dacom

Dat staat in een studie van de Chinese overheid naar de bodemkwaliteit in het land. Cadmium en het extreem giftige nikkel en arsenicum zijn de grootste vervuilers, blijkt uit bodemmonsters.

Vooral de aanwezigheid van cadmium, dat onder meer leverfalen kan veroorzaken, wordt door wetenschappers als problematisch gezien. De stof wordt namelijk makkelijk opgenomen door rijst.

Smog

De vergiftiging van de bodem is lang overschaduwd door de berichten over smog en besmetting van het drinkwater. Een aantal recente schandalen lijkt de aandacht nu te verleggen naar de bodemkwaliteit.

De autoriteiten startten vorig jaar mei een onderzoek naar rijstplantages in Zuid-China. De helft van alle rijst die in miljoenenstad Guangzhou werd verkocht, bleek besmet met cadmium.

Noedelfabriek

De Nanfang DailyBegin meldde vorig jaar over de verkoop van tienduizenden tonnen aan met cadmium besmette rijst aan een noedelfabriek in Zuid-China.

De vervuilde rijst zou sinds 2009 zijn verkocht aan de fabriek. Volgens de krant had de rijst volgens de overheid alleen gebruikt mogen worden voor zaken als industriële alcohol.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer