Eerste+peren+in+2014+naar+China
© AllroundFruit

Eerste peren in 2014 naar China

Met de ondertekening van een officieel exportprotocol kunnen de eerste Nederlandse peren volgens planning in het najaar van 2014 naar China worden verscheept.

Perentelers die in aanmerking willen komen voor export naar China, moeten hun betreffende percelen voor 1 maart aanmelden via een exporteur. Op de percelen worden waarnemingen uitgevoerd en de telers moeten een vrij uitgebreide registratie bijhouden.

Henk Stigter van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was namens Nederland betrokken bij de onderhandelingen over het exportprotocol. Hij stelt dat zowel fytosanitair als voor de kwaliteit van de peren de lat hoog komt te liggen voor de Nederlandse fruittelers.

Tandje erbij

'Toch gaan we ervan uit dat de eisen voor export naar China voor fruittelend Nederland te doen zijn. Mogelijk kunnen de telers voor een deel aansluiten bij de exportprogramma's zoals die er al zijn voor de Engelse markt. In de teelt en bewaring zal er hier en daar een tandje bij moeten en er komt wat extra registratie bij.'

Wat betreft de gewasbescherming verwachten teeltspecialisten geen grote problemen. De Chinese autoriteiten hebben negentien ziekten en plagen aangemerkt als quarantaineorganismen, waaronder fruitmot, bacterievuur en enkele bewaarziekten.

Lange zeereis

'De kwaliteit is zeker na lange bewaring en een lange zeereis van zo'n 28 dagen een grotere uitdaging', meent Stigter. 'Voor export naar China komen alleen klasse I-peren in aanmerking, met een hardheid van 5 en een heldergroene vruchtkleur.'

Met de autoriteiten is afgesproken dat China via een audit de naleving van het protocol in de hele fruitketen in Nederland gaat controleren. In september zal een verificatiebezoek plaatsvinden met twee experts uit China.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer