Kwart+bietenareaal+met+twee+nieuwe+rassen
© Koos van der Spek

Kwart bietenareaal met twee nieuwe rassen

Corvinia en Alexina KWS, twee suikerbietenrassen die dit jaar nieuw op de rassenlijst staan, zijn voor het komende seizoen goed voor circa 25 procent van het areaal.

Dat blijkt uit cijfers van Suiker Unie op basis van ruim 80 procent van de bietenzaadbestellingen.

Volgens Gert Sikken van de agrarische dienst van Suiker Unie is het bijzonder dat het bietenareaal dit jaar voor een kwart uit twee nieuwe rassen zal bestaan. Hij benadrukt dat het gaat om het aandeel inclusief de vroegbestellingen. ‘Als je naar de bestellingen sinds december kijkt, steken Corvinia en Alexina er met kop en schouders bovenuit.’

Financiële opbrengst

Corvinia is gewild in de categorie rhizomanieresistente suikerbietenrassen. Alexina KWS is een hardloper in de categorie bietencysteaaltjesresistente rassen. ‘Alexina KWS scoort naar verwachting nog iets hoger dan Corvina’, zegt Sikken.

De interesse in de twee nieuwe rassen is geen verrassing gezien de financiële opbrengst van 106 voor Corvinia en 107 voor Alexina KWS. ‘De financiële opbrengst van de nieuwe rassen is duidelijk beter. Een jaar eerder kwam het hoogste ras uit op 102’, zegt IRS-onderzoeker Noud van Swaaij.

Isabella KWS

Onder de rhizoctoniaresistente rassen kan Isabella KWS op een warme belangstelling rekenen. ‘Met een marktaandeel van circa 15 procent verreweg het grootste ras in deze categorie’, zegt Sikken. Het ras is vooral gewild in de rhizoctoniagevoelige gebieden, zoals Noord-Brabant en Limburg.

Tijdens de periode van vroegbestelling hebben akkerbouwers vooral gekozen voor de rassen Rhino en Sandra KWS met financiële opbrengsten van respectievelijk 101 en 102. Telers konden toen nog niet kiezen voor de nieuwe rassen.

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer