Milieubrigade op ramkoers

De Nijmeegse milieuclub MOB stelt nu ook in Friesland verleende vergunningen voor de Natuurbeschermingswet ter discussie. Dit houdt een aantal uitbreidingsplannen van boeren tegen.

De Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) ligt op ramkoers. Rombou en LTO Noord inventariseren wat de beste reactie is op deze ontwikkeling. 'Boeren die nu nog midden in de vergunningprocedure zitten vanwege hun beoogde bedrijfsuitbreiding staan wel voor het blok', concludeert Arjan Sinnige van Rombou.

De acties van de milieuclub kunnen leiden tot aanpassing of vernietiging van de vergunning. MOB twijfelt ook niet de stap naar de Raad van State maken. Dit hoogste tuchtcollege heeft al enkele provincies op de vingers getikt voor vergunningen die MOB aanvocht.

Provincie Fryslân biedt ruimte tot maximaal een halve mol depositietoename op een gevoelige habitat. ‘De halve mol wordt aangemerkt als een verwaarloosbaar effect op de natuur. Maar dat zal de Raad van State nog moeten bevestigen’, meldt Sinnige.

Aankoop ammoniakrechten

In deze nieuwe situatie lijkt in algemene zin uitbreiden in ammoniak op bedrijfsniveau alleen mogelijk door aankoop van ammoniakrechten van collega’s die stoppen met hun bedrijf, meldt Sinnige.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer