Trekkende dieren beïnvloeden ecosysteem

Migratiestromen in het dierenrijk hebben meer invloed dan gedacht. Er moet daarom meer rekening worden gehouden met de miljarden ganzen, sprinkhanen, vlinders, haringen en gnoes die over de wereld zwerven.

Trekkende+dieren+be%C3%AFnvloeden+ecosysteem
© NIOO

Die oproep doet Silke Bauer van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). De Wageningse ecologe maakte met de Australische collega Bethany Hoye van Deakin University een overzicht van diersoorten die van de ene plek op aarde naar de andere trekken.

De motieven om te trekken verschillen vaak per soort. Sommige zijn op zoek naar voedsel. Andere zoeken meer veiligheid of een plek om zich voor te planten.

Zwerftocht

Wat de migranten bindt, is dat ze tijdens hun zwerftocht zaden, ziekten, voedsel en energie transporteren van de ene plek naar de andere. Met elkaar hebben migrerende dieren een grote invloed op de natuur wereldwijd.

Tot nu toe verloopt het onderzoek naar de miljarden dieren die over onze aarde zwerven vrij langzaam. Volgens de onderzoekers Bauer en Hoye wordt het tijd om de blik te verruimen.

Handen ineenslaan

Trekkende dieren blijken namelijk vaak de verbindende schakel tussen op het oog losstaande gebieden. De onderzoekers pleiten er dan ook voor om wereldwijd de handen ineen te slaan.

Ze stellen in tijdschrift Science voor dat wetenschappers over de hele wereld vaker met elkaar gaan samenwerken.

· Klik voor het complete artikel op bijgesloten pdf

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer