Belg+eet+thuis+minder+vlees
© slagerijaalanden.webklik.nl

Belg eet thuis minder vlees

Het thuisverbruik van vers vlees kende vorig jaar in België een daling van 4,4 procent. Ook het verbruik van vis, week- en schaaldieren en vegetarische vleesvervangers daalde, meldt Vilt.be.

Voor de categorie gevogelte en wild werd er daarentegen een groei opgetekend.

'Door de aanhoudende crisis speelt de aankoopprijs in 2013 blijkbaar een belangrijke rol, want het zijn net de goedkopere producten, zoals gemengd gehakt en kip die aan volume winnen', geeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing aan.

Jaarbesteding

Een gemiddelde Belg kocht vorig jaar 21,6 kilo vlees en 10,2 kilo gevogelte en wild per persoon, samen goed voor een jaarbesteding van 289,9 euro per persoon.

In maar liefst 99 procent van de gezinnen werd vorig jaar vlees, gevogelte of wild gekocht en ze deden dat gemiddeld 58 keer per jaar.

Vleessoorten

Binnen het segment vers vlees blijven de vleesmengelingen aan belang winnen ten koste van de pure vleessoorten. Met een volume van 7,6 kilo per persoon maken ze ondertussen 36,6 procent van het aangekochte volume vers vlees uit.

Binnen deze categorie boeken vooral het gemengde gehakt en de gemengde worsten winst. De tweede grootste categorie binnen vers vlees is varkensvlees. Het thuisverbruik ervan bedraagt 6,1 kilo, goed voor een volumeaandeel van 29,5 procent.

Door een daling in het aantal aankopende gezinnen, in de aankoopfrequentie en in het volume per aankoop daalde het thuisverbruik met 6,1 procent.

Rundvlees

Maar varkensvlees is niet de grootste daler, ook rundvlees kende een moeilijk 2013. Het thuisverbruik daalde 7,9 procent tot 5,3 kilo per persoon. Hiermee is rundvlees goed voor een volumeaandeel van 25,5 procent binnen de categorie vers vlees.

Voor kalfsvlees werd een daling in het verbruik genoteerd van 0,84 kilo per persoon tot 0,78 kilo. Het thuisverbruik van schapen- en lamsvlees bleef nagenoeg stabiel in 2013 met 0,62 kilo.

Paardenvlees

Het thuisverbruik van paardenvlees zet zijn dalende trend van de voorbije jaren verder en kwam in 2013 uit op 0,16 kilo per persoon.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer