Boer leent te veel voor stenen en machines

Boeren steken zich te veel in de schulden om dure gebouwen en machines te kopen. Dat zegt de Amerikaans boer Joel Salatin die volgens Time-magazine de meest innovatieve boer ter wereld is.

Boer+leent+te+veel+voor+stenen+en+machines
© Joe Salatin

Salatin reist de hele wereld over om zijn verhaal over grootschalig maar op een natuurlijke manier van boeren te vertellen. In zijn geval betekent dat geen grote investeringen doen in gebouwen, een gemengd bedrijf exploiteren en de opbrengsten regionaal vermarkten.

'Je kunt ook boeren zonder je diep in de schulden te steken,' zegt Salatin. 'Geen investeringen in dure machines maar juist eenvoudige materialen en gereedschappen kopen. Dat leidt tot een hoger rendement op de investering. En het geeft jongeren meer kans om te beginnen met een boerenbedrijf.'

Bedrijven te koop

Salatin vreest voor de toekomst van de landbouw in Amerika. 'De gemiddelde leeftijd van een boer in de USA is 60 jaar. Veel bedrijven staan te koop maar zijn veel te duur voor jonge boeren om over te nemen.'

Zijn bedrijf, Polyface, Inc ligt in de Amerikaanse staat Virginia. Het bestaat uit ruim 1000 hectare land waarvan 500 bosland. Hij houdt onder andere kippen, schapen, varkens en koeien op zijn boerderij.

Salatin bezoekt van 8 tot en met 11 mei Nederland. Lees het volledige interview met Salatin aanstaande zaterdag in Nieuwe Oogst.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer