Nieuwe regels: sterker beton op boerenerf

Betonnen elementen op boerenerven moeten vanaf 1 juli 2014 voldoen aan strengere normen. Deze zijn ingesteld, omdat door schaalvergroting in de agrarische sector hogere eisen aan betonproducten worden gesteld.

Nieuwe+regels%3A+sterker+beton+op+boerenerf
© Du Mont Beton

De verscherping van de normen moet leiden tot sterkere en veiligere betonproducten. Keuringsinstantie KIWA verklaarde 21 maart dit jaar deze beoordelingsrichtlijn BRL 2812 Agrarische Betonproducten bindend.

Hierin staat onder meer dat betonproducten moeten voldoen aan de Eurocode.

Wapening

Tevens moet de wapening van constructieve betonelementen worden aangepast om het beton sterker te maken. In sommige gevallen kan dit betekenen dat tot wel 10 procent meer wapening noodzakelijk wordt. Ook de detaillering van de wapening verandert.

'Door schaalvergroting in de sector wordt materieel als trekkers en shovels steeds zwaarder, met alle risico’s en gevolgen van dien. Daar horen hogere kwaliteitseisen voor betonproducten bij', zegt Brand Jan van den Bosch van Bosch Beton.

Keerwanden

Boeren die straks keerwanden of andere betonproducten kopen die niet aan de nieuwe eisen voldoen, lopen volgens Van den Bosch risico's.

‘In Duitsland krijg je al standaard geen bouwvergunning als de betonproducten niet aan de Eurocode voldoen. In Nederland gaat dit in de toekomst ook gebeuren.'

Calamiteiten

Ook verzekeraars gaan rekening houden met de nieuwe regels. Als de betonproducten niet voldoen aan de nieuwe Eurocode, kan dit gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid bij calamiteiten, benadrukt Van den Bosch.

‘Het is daarom belangrijk dat boeren goed opletten dat de betonproducten die ze willen kopen aan de Eurocode voldoen.’

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer