%27Groen+gras+geen+garantie+goede+kwaliteit%27
© DSV

'Groen gras geen garantie goede kwaliteit'

Het gras lijkt na deze warme winter vanaf een afstand mooi groen. Maar vaak zijn er open plekken of staan er matige of slechte grassen, stelt DSV zaden Nederland.

Het zaadbedrijf adviseert alleen drijfmest uit te rijden als percelen voldoende zijn opgedroogd en de berijdbaarheid en draagkracht goed is. Uit proeven van DSV, het voormalige Eurograss, blijkt dat structuurschade in het vroege voorjaar veel opbrengst kost.

DSV geeft verder het advies mollen te bestrijden om de grasmat vlak en dicht te houden. Ingroei van onkruid en slechte grassen wordt zo voorkomen en er is minder kans dat er grond in de kuil komt.

Wiedeggen

De grasmat opfrissen met behulp van wiedeggen is al langer op veel plekken gangbaar, geeft DSV aan. De laatste jaren zijn er ook positieve ervaringen opgedaan met nieuwe opfrissystemen voor de grasmat.

In het voorjaar wordt de grasmat bijvoorbeeld eerst intensief bewerkt, waarbij eggen de oude dode delen van de grasmat en ongewenste grassen lostrekken. Daarna kan in dezelfde bewerking bij voldoende vocht 10 tot 25 kilo graszaad worden doorgezaaid.

Cambridgerollen

Het graszaad kan vervolgens worden ondergewerkt en aangedrukt met cambridgerollen. Deze rollen bevorderen niet alleen het vastdrukken van het zaaizaad, maar ook de uitstoeling van de grasmat.

Onkruid als muur en paardenbloem dienen meestal chemisch te worden bestrijden. Het beste is om dit vanaf de tweede helft maart te doen onder groeizame omstandigheden.

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer