Biobased economy heeft netwerken nodig

Regionale projecten van agrarische ondernemers in de biobased economy maken meer kans bij een betere samenwerking tussen boeren, industrie en overheid.

Biobased+economy+heeft+netwerken+nodig
© Inaxion Frans Loos

Naast samenwerking tussen agrariërs en de verwerkende industrie is er behoefte aan een duidelijker beleid van provincies en gemeenten, en een betere afstemming tussen de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu.

Dat stelt het Platform Landbouw, Innovatie en Samenleving in een advies aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. Op verzoek van EZ onderzocht het Platform de kansen en belemmeringen voor regionale biobased projecten van agrarische ondernemers.

Niet soepel

Lang niet alle regionale biobased projecten van agrarische ondernemers lopen soepel. Het Platform heeft onderzocht hoe dat komt en wat de overheid en andere stakeholders daar aan kunnen doen.

Een belemmerende factor ligt in de gebrekkige samenwerking tussen de agrarische bedrijven en de verwerkende industrie, met als risico dat er geen rendabele afzet is voor de geproduceerde grondstoffen.

Verdienmodellen

Een ander struikelblok vormt de vergunningverlening door de lokale en provinciale overheden. Agrarische ondernemers moeten bij aanvraag van een vergunning volgens het Platform meer aandacht besteden aan hun verdienmodellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer