Onderzoeksraad luidt alarm over vlees

Bedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid van het vlees in de schappen te waarborgen. Het slachtproces in Nederlandse slachterijen biedt te weinig zekerheden om te voorkomen dat onveilig vlees de consument bereikt.

Onderzoeksraad+luidt+alarm+over+vlees
© Van Hattem Vlees

Tot die conclusie komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het vandaag gepresenteerd rapport 'Risico’s in de vleesketen'.

Verder worden de veiligheidsrisico’s van geïmporteerd vlees onvoldoende beheerst en zijn er weinig instrumenten voorhanden om fraude op te sporen.

Verantwoordelijkheid

In de loop der jaren is de verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid meer en meer bij de vleessector zelf gelegd. Die eigen verantwoordelijkheid heeft de sector onvoldoende waargemaakt, verklaart de onderzoeksraad.

Tijdens het onderzoek zijn talrijke tekortkomingen gesignaleerd. Bedrijven laten economische factoren zwaarder wegen dan de wil om de veiligheid van hun product goed te waarborgen, los van wet- en regelgeving.

Hygiëne

Hygiëne tijdens de slacht is een belangrijke spil in het beheersen van de voedselveiligheid en de volksgezondheid. Regels worden vaak niet gevolgd, bijvoorbeeld uit routine, onvoldoende opleiding of tijdsdruk, somt de raad op.

Bedrijven gaan ervan uit dat er geen tekortkomingen zijn zolang de publieke toezichthouder niet ingrijpt.

· Klik op bijgesloten pdf voor complete rapport

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer