'Vaker salmonella vleeskalveren en melkvee'

Salmonella komt voor op 10 procent van de melkveebedrijven. In gebieden met veel vleeskalveren en varkens blijkt de ziekte vaker op te duiken in melkveekoppels.

Leen Stam, dierenarts van Dierenartspraktijk Vallei en Wetering uit Renswoude, ziet de laatste jaren een toename in klinische gevallen op melkveebedrijven. 'Koeien hebben plots hoge koorts en diarree met bloed. Ze gaan dood waar je bij staat.'

Het gaat volgens Stam om enkele gevallen per jaar. 'Waarschijnlijk heeft het te maken met de vele vleeskalveren en varkens die in deze omgeving worden gehouden.'

Antibiotica-startkuur

Sinds het verboden is om vleeskalveren bij aanvang op de kalverhouderij te behandelen met een antibiotica-startkuur, kan een bacterie zoals salmonella zijn gang gaan. Ongedierte speelt een grote rol bij het overbrengen van besmettingen naar omliggende bedrijven.

‘Sinds we gestopt zijn met de startkuur, zien we in de vleeskalverhouderij weer koppelsgewijze uitbraken van salmonella typhimurium’, weet Arie Meerkerk, vleeskalverdierenarts bij Dierenartspraktijk Vallei en Wetering. ‘Tien jaar lang hadden we deze uitbraken niet.’

Preventie en bestrijding

Volgens Meerkerk is het belangrijk dat melkveebedrijven voldoende aandacht besteden aan de preventie en bestrijding van salmonella. ‘Bij de huidige uitbraken bij vleeskalveren gaat het namelijk vooral om kalveren afkomstig van Nederlandse melkveebedrijven.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer