Geen+salmonellafonds+waardevermindering
© Twan Wiermans

Geen salmonellafonds waardevermindering

Er komt geen waardeverminderingsfonds voor met Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium besmette koppels. Dat meldt Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Dit fonds zou gevuld worden via heffingen bij de pluimveevleessector en -slachterijen. Daarvoor is echter een door Brussel goedgekeurde steunmaatregel vereist.

'Vanwege het zeer langdurige traject en inmiddels gebleken geringe kans op goedkeuring, besloot het PPE-bestuur deze procedure af te breken', geeft het productschap aan.

Eigen afweging maken

Elke vleeskuikenhouder kan nu een eigen afweging maken om zich individueel te verzekeren op de wijze zoals de boer dat zelf wil.

PPE voerde samen met LTO/NOP, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie oriënterende gesprekken met verzekeringsmaatschappijen daarover.

Met een individuele verzekering bepaalt iedere vleeskuikenhouder zelf of die wil deelnemen aan de verzekering. Verder is er geen minimum aantal deelnemers nodig om een verzekering te starten.

Polis

Op dit moment zijn enkele verzekeringsmaatschappijen bezig met het uitwerken van een polis. Elke vleeskuikenhouder kan zelf beslissen om er een voor waardevermindering af te sluiten bij een maatschappij naar keuze, stelt het productschap.

Bekijk meer over: