Salmonella+gallinarium+op+uitloopbedrijf
© Nieuwe Oogst

Salmonella gallinarium op uitloopbedrijf

Op een legbedrijf met vrije uitloop in Lunteren is een besmetting met Salmonella gallinarum is vastgesteld.

Het besmette bedrijf heeft 28.600 leghennen met een leeftijd van 45 weken. In augustus 2009 en september 2010 heeft hetzelfde pluimveebedrijf ook al met dit type besmetting te maken gehad.

Salmonella gallinarum is een salmonella die alleen bij hoenderachtigen voorkomt en vooral bij kippen aanzienlijke schade kan veroorzaken. Eenmaal met S.g. besmet pluimvee blijft voor de rest van het leven besmet.

Gevaar

In de praktijk is gebleken dat een met Salmonella gallinarum besmet koppel pluimvee een gevaar vormt voor andere koppels pluimvee in de omgeving. In 2009 heeft een S.g.-besmetting in hetzelfde gebied als waar nu opnieuw een besmetting is vastgesteld, tot meer dan tien besmette bedrijven geleid. Voor de volksgezondheid vormt Salmonella gallinarum geen gevaar.

Afschermen

Productschap Pluimvee en Eieren heeft besloten dat het besmette koppel leghennen voor de rest van het leven moet worden afgeschermd van in het wild levende vogels.

Ook moet alle bedrijfsmatig gehouden pluimvee, met uitzondering van biologisch pluimvee, in een gebied met een straal van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf, voor een periode van twaalf weken worden afgeschermd van wilde vogels en van de uitwerpselen van die vogels.

Het afschermgebod eindigt op dinsdag 5 maart 2013. Houders van biologisch pluimvee in het aangewezen gebied wordt dringend geadviseerd om het pluimvee tot 5 maart 2013 binnen te houden.

Bedrijven

In het gebied liggen 56 pluimveebedrijven waaronder vijf legbedrijven met vrije uitloop, negen biologische legbedrijven, drie biologische opfokbedrijven en een biologisch vleeskuikenbedrijf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer