Opvallend vaak Salmonella bij Veluws rund

In het derde kwartaal van van dit jaar zijn door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) 647 Salmonellabesmettingen in runderen aangetoond. Vooral op de Veluwe was het aantal besmettingen hoog.

Opvallend+vaak+Salmonella+bij+Veluws+rund
© Nieuwe Oogst

Dat gebeurde via kweek uit mestmonsters of sectie, door afweerstoffen aan te tonen in bloedmonsters en via tankmelkonderzoek. Het betreft in totaal 560 UBN’s.

Voor Salmonella werd in het derde kwartaal van 2012 een significant cluster gevonden van positieve bedrijven op de Veluwe. In deze regio werden 77 besmette Salmonella-bedrijven gevonden ten opzichte van 29 verwachte besmettingen op basis van voorgaande jaren.

De verdeling naar bedrijfstype in dit cluster was 50 procent melkveebedrijven, 46 procent vleeskalverbedrijven en 4 procent kleinschalige houderijen.

Blankvleeskalverbedrijven

In het derde kwartaal was een toename te zien in het aantal blankvleeskalverbedrijven met salmonellabesmettingen. Het ging met name om Salmonella Typhimurium infecties. De toename werd gemeld bij NVWA.

Om volksgezondheidsredenen nam GD tevens contact op met het RIVM, maar die zag geen toename in het aantal humane gevallen met een Salmonella Typhimurium besmetting.

Plan van aanpak

Op verzoek van de vleesveesector heeft de GD een plan van aanpak opgesteld voor de veehouders.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer