PSTVd+op+aardappelbedrijf+in+Reimerswaal
© Nieuwe Oogst

PSTVd op aardappelbedrijf in Reimerswaal

Bij een routinecontrole op een veredelingsbedrijf in het Zeeuwse Reimerswaal is Potato spindle tuber viroid (PSTVd) gevonden in enkele aardappelplanten die na in-vitrovermeerdering in kassen werden opkweekt.

PSTVd is een viroïde (klein virus) met veel waardplanten. Overdracht vindt onder meer plaats via vegetatieve vermeerdering en werkzaamheden in gewassen. Het viroïde heeft in Europa een quarantainestatus.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dat na bevestiging van de vondst de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meteen een traceringsonderzoek is begonnen.

Herkomst

Doel is zoeken naar de herkomst van de besmetting en voorkomen van verdere verspreiding.

De kans dat de besmetting in de commerciële aardappelteelt is terechtgekomen, acht de NVWA vooralsnog zeer klein. Ook op het getroffen veredelingsbedrijf is de besmetting nauwelijks verspreid.

Gemeld

De NVWA heeft de vondst van PSTVd gemeld bij de Europese Commissie en de lidstaten. Het bedrijf in Reimerswaal is volledig stilgelegd voor nader onderzoek. Besmet plantmateriaal wordt vernietigd.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer