Dijksma achter beleid tegen weigeraars

Erkende oormerkweigeraars die zich niet houden aan de afspraken, moeten aan de gangbare I&R-regels voldoen. Gewetensbewaarde veehouders horen het voor hen geldende protocol serieus te nemen, vindt staatssecretaris Sharon Dijksma.

Dat blijkt uit antwoorden die de bewindsvrouw geeft op vragen uit de Tweede Kamer. Het recente optreden van de NVWA tegen oormerkweigeraars leidde tot onrust onder parlementariërs.

Dijksma wijst erop dat erkende gewetensbezwaarden zich moeten houden aan de eisen uit het protocol ‘Gewetensbezwaarden I&R-rund’. In de praktijk blijkt dat daar nog wel eens de hand mee wordt gelicht.

Scherpere controles

De NVWA is in 2012 begonnen met het aanscherpen van de controles op gewetensbezwaarden. Na het sturen diverse schriftelijke waarschuwingen is voor bedrijven die in de fout bleven gaan het protocol opgezegd.

De Europese regelgeving eist volgens de staatssecretaris dat bedrijven waar meer dan 20 procent van de dieren een omissie met betrekking tot I&R vertoont, geblokkeerd worden. De blokkade duurt totdat de omissie is verholpen door de veehouder.

Verwaarlozing

Op één bedrijf was bovendien sprake van verwaarlozing. De dieren werden niet gehouden conform de welzijnsregelgeving. Daarom zijn ze door de NVWA weggehaald, meldt Dijksma. Het vee is vandaag weer teruggebracht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer