NVWA+beboet+derde+oormerk+voor+offerfeest
© NVWA

NVWA beboet derde oormerk voor offerfeest

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt tegen het aanbrengen van een derde oormerk bij schapen en lammeren. 'Het offerfeest komt eraan en we geven nu al een signaal af dat niet te doen', stelt woordvoerder Roel Vincken.

NVWA zag vorig jaar in de maanden voor het offerfeest geregeld schapen met een derde oormerk. 'Dat is strijdig met het Ingrepenbesluit', geeft Vincken aan.

De reden dat een derde oormerk wordt geplaatst, ligt volgens de woordvoerder deels in het extra herkenbaar maken van een schaap of lam. 'Met bijvoorbeeld een groot nummer weet de koper sneller om welk dier het gaat.'

Toeslagrechten

De dienst waarschuwt dat op overtreding van het Ingrepenbesluit een boete staat. 'Veehouders kunnen bovendien worden gekort op hun toeslagrechten.'

NVWA-inspecteurs speuren in de loop naar en tijdens het offerfeest - dit jaar op 26 oktober - gericht naar oormerken. Diverse organisaties, zoals de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie en de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee, ontvingen tevens een brief waarin wordt gewezen op het Ingrepenbesluit.

Verboden

Naast plaatsen van een derde oormerk, is ook het kopen of verkopen van schapen die dat hebben verboden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer