NAJK: verloedering platteland dreigt

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is verontrust over de leegstand en verpaupering van het landelijk gebied.

De jongerenorganisatie reageert op een rapport waarin onderzoeksinstituut Alterra stelt dat in de komende vijftien jaar zo'n twintigduizend boeren zullen stoppen in Nederland.

'De uitkomsten van het rapport zijn zorgwekkend', aldus vicevoorzitter Ramon Klaassens van NAJK. 'Het aantal jongeren dat boer kan worden is veel te laag om deze klap op te kunnen vangen.'

Bedrijfsovername

'Bedrijfsovername in de agrarische sector is bovendien moeilijk. Voor jongeren die boer willen worden, maar waarbij er niemand in de familie een agrarisch bedrijf heeft, is het zelfs onmogelijk', aldus Klaassens die binnen NAJK bedrijfsovername in zijn portefeuille heeft.

NAJK pleit voor het bevorderen van bedrijfsovername door jongeren door het makkelijker te maken om boer te worden en boer te blijven.

Steun

'Steun aan jonge boeren om van oudere bedrijven moderne innovatieve agrarische ondernemingen te maken is noodzakelijk', stelt Klaassens.

NAJK heeft de problematiek rond bedrijfsovername vorige week aangekaart bij premier Mark Rutte tijdens een bijeenkomst. Rutte deelt de zorg van de jonge boeren en benadrukt dat de landbouw niet uit Nederland mag verdwijnen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer