NAJK bezoekt Kenia (6)

Een groep jonge boeren en tuinders van de NAJK is van 2 tot 13 juni op studiereis in Kenia. Deze trip heeft tot doel de landbouw in Kenia in breed perspectief te bestuderen. Wolter Neutel houdt van de reis een weblog bij.

NAJK+bezoekt+Kenia+%286%29
© NAJK

Grote en kleine bedrijven worden bezocht, evenals verwerkende bedrijven, boerenorganisaties en een agrarische school.

Op die manier hopen we een beeld te krijgen van de kansen en bedreigingen van de landbouw in Kenia. Het centrale thema waarop we focussen is voedselzekerheid.

Verslag 8 juni

De volgende stop in het reisprogramma was op ongeveer drie uur rijden vanaf de agrarische school in Molo, bij de stad Eldoret. Hier zijn op één terrein het kindertehuis ‘Lewa’s Children Home’ en de melkveehouderij ‘Baraka Farm’ gevestigd. Het melkveehouderijbedrijf wordt gerund door de Nederlander Jos Creemers, die hiervoor twintig jaar geleden werd aangenomen.

De opbrengsten van het bedrijf zijn volledig bedoeld om het kindertehuis draaiende te houden. Momenteel zitten er zo'n negentig kinderen in het weeshuis, in de leeftijd van een paar maanden tot achttien jaar. Met zijn vooruitstrevende houding heeft Jos Creemers de melkveehouderij omgevormd tot een succesvol bedrijf dat een voorbeeld is voor veel andere boeren in de omgeving.

Baraka

Toen Creemers twintig jaar geleden naar Eldoret kwam, begon hij op 200 hectare grond waar nauwelijks iets groeide. De kwaliteit van de grond vormde en vormt een grote uitdaging. Op zo’n 15 centimete diepte zit een ondoordringbare laag, ontstaan uit lava. In de teeltlaag zit veel ijzer en aluminium, hierdoor komt het fosfaat slecht vrij waardoor er veel bij bemest moet worden. Een oplossing voor de lange termijn is het toevoegen van kalk en slakkenmeel.

Verder vormde de waterhoeveelheid een groot probleem. Er valt in het gebied rond Eldoret gemiddeld 1.100 milimeter water per jaar, waarvan 75 procent tussen maart en september. Om het droogteseizoen door te komen, is er een reservoir (een groot meer) aangelegd om de koeien en het weeshuis van voldoende water te voorzien, daarnaast wordt er nu ook zo’n 2 hectare geïrrigeerd.

Op het bedrijf zijn 60 melkkoeien, 65 stuks jongvee, 100 schapen en 100 zoogkoeien aanwezig. De melkkoeien worden machinaal gemolken. Overdag kunnen de koeien zich te goed doen aan een TMR rantsoen, in het rantsoen is maïs, graskuil en eigengemaakt krachtvoer verwerkt. ’s Nachts worden de koeien geweid. Doelstelling voor de komende jaren is het verbeteren van de fokkerij en het grassenbestand en de maïsrassen.

Sinds 2003 wordt er KI toegepast, momenteel wordt er gebruik gemaakt van Nederlands sperma. Om het weeshuis verder uit te kunnen breiden en de kinderen ook een studie te kunnen bieden, wil Creemers wil zijn veestapel de komende jaren verdubbelen.

Melkverwerking

De melk die wordt geproduceerd op Baraka Farm wordt door Creemers en zijn medewerkers grotendeels verwerkt tot kaas en gepasteuriseerde melk. Hiermee is in 2000 gestart toen de lokale melkfabrieken vanwege corruptie het melkgeld niet meer konden betalen.

Creemers verkoopt nu alleen nog maar aan partijen die de producten op voorhand betalen. Aangezien supermarkten niet op deze manier werken, wordt er veel op lokale markten verkocht. Men richt zich met name op de consumenten die anders geïmporteerde kaas zouden kopen. Momenteel is een nieuwe kaasfabriek in aanbouw. Hier moet dan een 3.000 liter melk worden verwerkt.

Eldoret Dairy Farmers

EDFA is een organisatie bestaand uit melkveehouders die als gezamenlijk doel hebben om de melkproductie te verhogen. Momenteel zijn er zo'n vijftig boeren aangesloten en wil men doorgroeien naar een tweehonderd boeren. Hiernaast is het machinepark ook een groot issue, met name om een goede kuilbult te kunnen maken. Een andere item is het fokkerijprogramma. Om dit te verbeteren wordt er veel kennis uitgewisseld met elkaar en met de Nederlandse overheid.

Wolter Neutel, NAJK

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer