NAJK bezoekt Kenia (7)

Een groep jonge boeren en tuinders van de NAJK is van 2 tot 13 juni op studiereis in Kenia. Deze trip heeft tot doel de landbouw in Kenia in breed perspectief te bestuderen. Wolter Neutel houdt van de reis een weblog bij.

NAJK+bezoekt+Kenia+%287%29
© NAJK

Grote en kleine bedrijven worden bezocht, evenals verwerkende bedrijven, boerenorganisaties en een agrarische school.

Op die manier hopen we een beeld te krijgen van de kansen en bedreigingen van de landbouw in Kenia. Het centrale thema waarop we focussen is voedselzekerheid.

Verslag 9 juni

De zondag brachten we ook door in de omgeving van Eldoret. Het kindertehuis bood ook ons twee nachten onderdak waardoor we enigszins konden integreren met de kinderen. Elke zondag wordt er om half 8 's ochtends voor de kinderen een korte kerkdienst gehouden. Als bezoekers waren we hiervoor uitgenodigd. De ervaring van deze dienst en de wetenschap van de achtergrond van deze kinderen, maakte dit erg bijzonder.

Daarna hebben we een poosje met de kinderen kunnen spelen met ballonnen, ballen en andere cadeautjes die we voor ze hadden meegebracht. Ook hebben we wat lesmateriaal voor de school meegebracht.

Kerio View

Rond een uur of 10 zijn we vertrokken om wat meer van de omgeving te zien. Bij Kerio View , een prachtig uitzichtpunt over een landschap wat enkele honderden meters onder ons lag, hebben we koffie gedronken. Dit is vanwege de hoogte tevens een van de belangrijkste trainingsplaatsen voor veel Keniaanse en Westerse atleten. Bij helder weer kun je hier de hoogste berg van Kenia op 200 kilometer zien liggen. Dat geluk hadden wij niet; toch was het uitzicht er niet minder om.

In de middag hebben we Sakong Dairy Farm bezocht. Dit bedrijf telt 45 hectare, waaronder 22 hectare grasland met Keniaanse grasrassen. Op 10 hectare wordt maïs geteeld voor silage. De veestapel bestond uit vijftig stuks vee, een erg groot aantal voor Keniaanse begrippen. Hiervan waren 22 koeien aan de melk met een gemiddelde productie van 15 liter per dag.

Het rantsoen bestaat uit snijmaïs en hooi als ruwvoer. Tijdens het melken wordt er gemixt meel van zonnebloem-, katoen- en maïspitten verstrekt. De koeien worden geïnsemineerd met sperma uit hoofdzakelijk de Verenigde Staten en Europa, zoals WWS, CSI en ABS. Op het bedrijf zijn vijf mensen werkzaam.

Melktijd

Net als bij Creemers wordt op dit bedrijf machinaal gemolken, op zich een uitzondering in Kenia. De melktijd bedraagt met vier personen 45 minuten. Het doel van de onderneming is om veertig koeien te gaan melken en mogelijk in de verre toekomst een tweede tak te starten. Mogelijk zou dit varkens kunnen zijn.

Wolter Neutel, NAJK

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer