Essentaksterfte+in+Noordoostpolder
© Landschapsbeheer Flevoland

Essentaksterfte in Noordoostpolder

Minder dan 10 procent van de zevenduizend gecontroleerde essen in de Noordoostpolder is aangetast door de essenschimmel. Dat blijkt uit het in 2013 gehouden onderzoek van Landschapsbeheer Flevoland.

Essentaksterfte is een ziekte die een boom verzwakt en dodelijk kan zijn voor de boom. Langs wegen kunnen gevaarlijke situaties ontstaan door afgevallen dode takken.

In de Noordoostpolder heeft de gemeente daarom Landschapsbeheer gevraagd om ook in 2013 alle essenlanen langs de wegen te bekijken op ziekteverschijnselen.

Aangetaste laanbomen

Het blijkt dat het aantal fors aangetaste laanbomen, net als in voorgaande jaren, onder de 10 procent ligt. Deze bomen hebben een geel of oranje stip gekregen.

Ook zijn er bomen met een blauwe stip te vinden, dit zijn bomen waarin roofvogels of spechten nestelen of door vleermuizen worden gebruikt om te slapen. Deze bomen mogen niet worden gekapt, alleen de dode takken kunnen worden verwijderd.

Onderzoeksresultaten

Alle onderzoeksresultaten uit 2013 zijn gebundeld in een verslag. Op basis van deze resultaten zal gemeente Noordoostpolder bepalen welke maatregelen worden genomen.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer