Aftrap meldpunt zinloze regels en lasten

Onnodige regels en administratieve lasten geven vaak aanleiding tot ergernis en irritatie. Het is nu mogelijk om daar via een meldpunt wat aan te doen, geeft LTO Nederland aan.

Aftrap+meldpunt+zinloze+regels+en+lasten
© nieuwe oogst


Het meldpunt is een vervolg van een eerdere actie van bijna drie jaar geleden. Toen werden via LTO Nederland 38 knelpunten aangereikt, waarvan uiteindelijk zo’n driekwart werd opgelost. Ook het kabinet wil de regeldruk verminderen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) deed onlangs via LTO Nederland een beroep op boeren en tuinders om helder aan te geven welke regels als onnodig en belastend worden ervaren.

De bewindsvrouw gaat wel een stapje verder: ook wordt gevraagd naar een oplossing voor het knelpunt en een idee of suggestie voor te geven.

Knelpunten

De knelpunten kunnen gaan over de invulling en uitvoering van beleid, niet over het beleid zelf. Dus wel over bijvoorbeeld dubbele controles van veehouders, maar niet over de basiswetgeving die veehouders verplicht zich te houden aan een hygiënecode.

Een knelpunt kan ook zijn de diverse rapporten, die nodig zijn bij een wijziging van een bestemmingsplan. Ander voorbeeld is het bemonsteren van mest bij het gebruik van een vergister op het bedrijf.

Negatieve energie

Alles draait om de vraag waar de ondernemer regeldruk als onnodig en knellend ervaart en wat te doen om het knelpunt (deels) op te lossen. Onnodige regels leiden tot negatieve energie.

Beter is het om die energie te benutten om de regeldruk te verminderen en knelpunten in de regelgeving weg te nemen.

Actieprogramma

Het is de bedoeling dat komend najaar op basis van de ingezonden knelpunten en in overleg met LTO een actieprogramma wordt opgesteld. Daar worden ook mogelijke oplossingen (of ideeën daarvoor) bij betrokken, die vanuit de praktijk zijn aangedragen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer