RUG: Faunafonds economisch inefficiënt

Faunafonds is economisch inefficiënt omdat het geen rekening houdt met de maatschappelijke baten van in het wild levende dieren. Dat stelt Rijksuniversiteit Groningen (RUG) na onderzoek naar de efficiëntie en effectiviteit van het fonds.

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Partij voor de Dieren Zuid-Holland. De maatschappelijke kosten van schadebestrijding door de landbouw zijn hoger dan die van de landbouw alleen, stellen de onderzoekers.

Voor het afschieten van dieren betaalt de hele maatschappij de prijs, bijvoorbeeld omdat dieren schuwer en minder zichtbaar zijn. Deze prijs wordt niet meegenomen door het Faunafonds. Dat leidt tot meer jacht.

Voorkomen schade

Het beleid zou volgens de onderzoekers meer gericht moeten zijn op het voorkomen van schade van in het wild levende dieren aan de landbouw.

De economen pleiten in hun rapport ‘De economische aspecten van het Faunafonds in Nederland’ voor structurele oplossingen in plaats van symptoombestrijding op korte termijn. Voorbeelden zijn uitrasteren van landbouwgebieden en aanplanting van prikkelhagen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer