Waardevermindering exportvlees bij MKZ

De kans is groot dat bij een uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) dieren preventief worden gevaccineerd. Export van producten van gevaccineerde dieren blijkt geen optie: vlees dient een hittebehandeling te ondergaan.

LTO werkt aan een compensatie voor de forse waardevermindering die hiervan het gevolg is. Toepassing van een noodvaccinatie leidt tot forse extra gevolgschade voor de bedrijven waar is gevaccineerd.

Afzet naar het buitenland van vlees van deze dieren is volgens beleidsmedewerker Jos Peerlings van LTO Nederland geen optie. Onbehandelde producten kunnen niet de landsgrens over.

Gepasteuriseerd

Melk moet eerst worden gepasteuriseerd. Vlees moet een hittebehandeling ondergaan, waardoor het alleen afgezet kan worden in de industriële vleesverwerking. Dus blijft eigenlijk alleen afzet in Nederland over.

Maar ook bij afzet binnen Nederland is er een forse waardedaling als gevolg van kosten voor kanalisatie en belemmeringen bij de afzet. De waardedaling van het moeilijk af te zetten, vlees levert een flinke gevolgschade op.

Gevolgschade

Dijksma stelt dat de overheid niet voor gevolgschade van de bestrijding van MKZ wil opdraaien. LTO zet in op een vergoeding via het Diergezondheidsfonds, zodat de veehouders het gelag niet gaan betalen.

‘Er zijn nog geen harde afspraken, maar die zijn wel belangrijk’, geeft Peerlings aan. Hij vindt dat boeren garanties moeten hebben dat zij niet met de gevolgschade worden geconfronteerd van de verplichte dierziektebestrijding.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer