Mest+BeddingMaster+mag+de+grens+over
© nieuwe oogst pieter stokkermans

Mest BeddingMaster mag de grens over

De door de BeddingMaster gehygiëniseerde mest is gegarandeerd exportwaardig, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarmee is de verwerkte mest in het buitenland af te zetten.

Bij de BeddingMaster wordt de drijfmest met een mestscheider gescheiden in een dunne en een dikke fractie. De dikke fractie komt met een drogestof gehalte van 36 procent in de draaiende trommel van de BeddingMaster.

Het homogene, vezelrijke product is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Deze produceren warmte en verwarmen de massa in de BeddingMaster tot 75 graden Celsius, waardoor de schadelijke ziektekiemen worden gedood.

Drogestofgehalte

Bovendien wordt het drogestof gehalte verhoogd tot circa 40 procent. Sommige melkveebedrijven zetten dit in als boxvulling. Het systeem is afkomstig uit de Verenigde Staten, waar het al op ruim honderd veebedrijven draait.

In Europa zijn vijf systemen geïnstalleerd. 'We willen naar een rendabele mestverwerking op bedrijfsniveau. De BeddingMaster past hier uitstekend in', verzekert directeur Klaas de Vries van importeur VT Products uit Nijehaske.

Strooiselkosten

Een melkveehouder bespaart op strooiselkosten en kan de mest op verantwoorde wijze afzetten als gehygiëniseerde mest’, geeft De Vries aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer