Boomkwekers+ongerust+over+afzetprovisie
© nieuwe oogst

Boomkwekers ongerust over afzetprovisie

Een groep verontruste boomkwekers wil overleg met FloraHolland over de voorgestelde verhoging van de afzetprovisie.


De verhoging geldt met name voor kwekers die slechts voor een bepaald deel van hun afzet gebruikmaken van de veiling. De afzettarieven voor deze zogeheten losse zenders zal bij het nieuwe beleid van FloraHolland behoorlijk toenemen.

Onder meer LTO-vakgroep Bomen en Vaste planten ondersteunt de verontruste boomkwekers. Voorzitter Peter Bontekoe vertelt dat een vertegenwoordiging van de boomteeltgroep al langer in overleg is met de directie van FloraHolland.

Niet te vergelijken

'De veiling wil ons gelijkstellen aan de bloemenkwekers en plantenkwekers, echter onze afzetsysteem is niet te vergelijken', vindt Bontekoe. 'Als boomkwekers maken we nu eenmaal gebruik van veel verschillende afzetkanalen voor al onze producten. Een vast contract met FloraHolland ligt voor ons minder voor de hand.'

In het overleg met FloraHolland is eerder een compromis voorgesteld in de vorm van een aspirant-lidmaatschap. Een kweker ontvangt dan een deel van zijn provisie terug als hij een bepaalde omzetdoel bij de veiling bereikt.

Niet reëel

'Wel stelt FloraHolland dan als voorwaarde dat een boomkweker elk jaar zijn omzet bij de veiling met 10 procent verhoogt. Voldoet hij daaraan niet, dan krijgt ook geen vergoeding voor zijn provisie', legt Bontekoe uit. 'Wij vinden het niet reëel om dat op voorhand vast te leggen.'

Volgens Bontekoe is het doel van de verontruste boomkwekers om te komen tot een goede oplossing met FloraHolland. 'De veiling zal ons niet willen wegjagen en ook voor ons is de veiling een belangrijke afzetkanaal die we niet willen kwijtraken.'

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer