Dijksma: rundvlees met paard in Dodewaard

Bij een controle van het slachtbedrijf Van Hattem Vlees in Dodewaard zijn snippers paardenvlees aangetroffen in vier partijen rundvlees. Dat maakt staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vandaag bekend.

Ook zijn er in 2012 en 2013 meer levende paarden aangevoerd dan op papier geslacht. De extra paarden zijn niet meer aangetroffen. Verder is niet na te gaan waar en wanneer welke partijen vlees zijn afgezet.

Daarnaast zijn in de afgelopen drie jaar onrechtmatigheden aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft hiervoor boetes uitgeschreven.

Verscherpt toezicht NVWA

Het slachthuis staat al sinds half december onder verscherpt toezicht van de NVWA. Er zijn tijdens de slachttijden continu een dierenarts en inspecteur van de NVWA aanwezig.

Na het aantreffen van het paardenvlees in het rundvlees, blokkeerde de NVWA alle opgeslagen partijen vlees en nam ze bewaring. Het gaat in totaal om ruim 690 ton vlees.

Herkomst

De NVWA wil eerst meer zekerheid over de herkomst van het vlees. De blokkade blijft daarom van kracht totdat het bedrijf kan aantonen waar dit vlees vandaan komt.

Verder moet het bedrijf van alle levensmiddelen die vanaf begin 2012 zijn geproduceerd, de herkomst aantonen. Het bedrijf heeft hiervoor tot 3 februari de tijd.

Erkenning opgeschort

Lukt dat niet, dan wordt de erkenning van het slachthuis per direct opgeschort en mag het geen vlees meer slachten, zo heeft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

·Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 4°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    40 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    50 %
Meer weer