Verschillende mest voor sluiten biokringloop

Biologische melkveehouders hebben behoefte aan verschillende soorten mest, om de kringloop op hun bedrijf rond te kunnen zetten. Dat bleek vandaag tijdens de studieochtend van Agrifirm over de bodem.

Harrie van Kreij, specialist biologische veehouderij en bemesting van Agrifirm, vindt een mix van soorten mest op een biologisch bedrijf belangrijk om gericht te kunnen bemesten.

Hij pleit voor uitwisseling van drijfmest en vaste mest tussen biologische boeren om de kringloop rond te krijgen. Ook kunnen biologische veehouders hun mest laten onderzoeken om te kijken welke gehalten nutriënten er in zitten.

Potstalmest

Sybrand Bouma, melkveehouder in het Friese Grou, is blij dat hij niet alleen potstalmest heeft. Daardoor wordt het aandeel stro te hoog. Daarnaast zijn er de kosten voor aanvoer van stro.

Bouma scheidt sinds vorig jaar zijn drijfmest. De dikke fractie gaat naar het bouwland; de dunne mest rijdt hij met de sleepvoet op zijn grasland uit. Het juiste tijdstip op de oude zeeklei is hierbij belangrijk.

Opgedroogd

De Fries rijdt uit als de koude wind uit het noorden is verdwenen, dus rond eind maart, als de grond is opgedroogd en wat op temperatuur is. 'Het gras groeit daarna fantastisch.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer