'Liever betere grond dan meer hectares'

Akkerbouwers kunnen volgens Erik Arts van Countus voor de langere termijn beter investeren in verbetering van de bodemkwaliteit en dan in de aankoop van dure grond.

%27Liever+betere+grond+dan+meer+hectares%27
© nieuwe oogst

'Voor de financiële resultaten van akkerbouwbedrijven is het van belang dat de opbrengstpotentie van de grond op niveau blijft', vertelde bedrijfsadviseur Arts gisteravond op een akkerbouwbijeenkomst van Countus in Lelystad.

Hij constateert op basis van akkerbouwcijfers van Countus dat de hectareopbrengsten van de gewassen stagneren. Een uitzondering daarop zijn de suikerbieten.

Intensievere bouwplannen

'Om dure grond rendabel te houden, kiezen veel akkerbouwers voor intensievere bouwplannen. Dat geeft druk op de bodemkwaliteit en heeft weer gevolgen voor de opbrengsten', licht Arts toe.

Hij adviseert akkerbouwers om voldoende aandacht te besteden aan de bodemgezondheid en wijst op het belang van een gezonde bodem als basis voor een gezond bedrijf.

Saldo marginaal

Ondanks de relatief goede akkerbouwjaren, blijkt uit de Countus-cijfers dat het gemiddelde saldo per hectare met 400 euro per hectare voor het jaar 2011-2012 maar heel marginaal is.

'Het bewijst dat akkerbouwers bij gelijkblijvende opbrengsten wel moeten profiteren van een goede prijsvorming om de toenemende variabele en vaste kosten te kunnen dekken', weet Arts.

Opbrengstcapaciteit

Er moet wel iets gebeuren om de opbrengstcapaciteit op de akkerbouwbedrijven te waarborgen, vindt Arts. 'Er zijn signalen dat de bodemkwaliteit afneemt en dat gewassen vatbaarder zijn voor bodem- en gewasziekten.'

Steeds meer input is nodig voor een goede gewasgroei. 'Wij adviseren akkerbouwers daarom te investeren in de kwaliteit van de grond. Voor de langere termijn is dat een betere investering dan veel geld steken in nieuwe dure grond.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer