Mest%3A+Dijksma+leest+melksector+de+les
© EZ

Mest: Dijksma leest melksector de les

'De bal ligt bij jullie, niet bij mij!' Op niet mis te verstane toon las staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gisteravond de belangenbehartigers in de melkveehouderijsector de les tijdens een debatavond in de Rode Hoed in Amsterdam.

De discussie ging over het oplossen van het mestprobleem. Bestuurders als Siem-Jan Schenk en Kees Romijn (beide LTO), Piet Boer (FrieslandCampina) en Dirk-Jan Schoonman (NMV) droegen daarvoor oplossingen aan. Een eenduidige visie kon de staatssecretaris daarin niet ontdekken.

Offensief

Toen Schenk en Romijn vervolgens in het offensief gingen en Dijksma vertelden wat ze moest regelen, werd het de staatssecretaris te gortig. 'Ik geef jullie de kans om het mestprobleem op te lossen. Los het dan ook op in plaats van het probleem telkens weer naar mij terug te schuiven.'

Stok achter deur

De discussie liep op, waarna Kees Romijn zich liet ontvallen dat de melksector misschien wel een stok achter de deur nodig heeft om haar zaakjes in orde te krijgen. Waarop Dijksma tegen de zaal zei: 'Jullie hebben het gehoord: LTO wil inzake het mestprobleem een stok achter de deur.'

Ze herhaalde daarop dat er dierrechten komen als de sector niet snel met een oplossing komt. 'Ik kan niet maar blijven uitstellen.'

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  24° / 12°
  20 %
Meer weer