Melkprijs gemiddeld boven 40 euro

De berekende melkvoorschotprijzen komen in november vorig jaar gemiddeld uit op 40,55 euro per 100 kilo melk. Dat is een stijging van 17,6 procent ten opzichte van november 2012 en 6,07 euro meer.

Melkprijs+gemiddeld+boven+40+euro
© Nieuwe Oogst

De berekende gemiddelde maandelijkse melkprijs komt daarmee voor het eerst boven de 40 euro per 100 kilo melk. De gemiddelde Europese melkprijs bedroeg oktober vorig jaar 39,86 euro.

Productschap Zuivel (PZ) maakt de internationale melkprijsvergelijking in samenwerking met de European Dairy Farmers, in opdracht van LTO Nederland.

Voorschotprijzen

De maandelijkse voorschotmelkprijzen tot en met november zijn bekend, net als voor enkele ondernemingen van december. Volgens PZ is daardoor een goede inschatting te maken van de ontwikkeling van de melkprijzen in 2013.

Hoewel de nabetalingen nog onbekend zijn, is op basis van de voorschotprijzen de verwachting dat de melkprijzen van de Europese zuivelondernemingen in 2013 gemiddeld met 12 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar.

Wereldmarkt

De melkprijzen bereiken daarmee het hoogste niveau ooit. De positieve ontwikkelingen op de wereldmarkt vormen de belangrijkste oorzaak van deze stijging.

Daarvan hebben de Nieuw-Zeelandse melkveehouders nog meer geprofiteerd dan hun Europese - en Amerikaanse - collega’s.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer