PPA%3A+%E2%80%98Geen+uien+uitrijden%E2%80%99
© Nieuwe Oogst

PPA: ‘Geen uien uitrijden’

‘Ga alsjeblieft geen uien uitrijden over je eigen land.’ Deze oproep deed teeltbegeleider Jelle van der Krift van PPA gisteravond tijdens een bijeenkomst voor akkerbouwers in Swifterbant.

'De oude uien zorgen voor een flinke toename van de ziektedruk. Zo neem je de problemen van afgelopen jaar mee naar het nieuwe groeiseizoen', zei Van der Kift.

De teeltbegeleider van bemiddelingsbureau PPA was uitgenodigd door VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) om iets te vertellen over de kwaliteit van de zaaiuien. Hij gaf de leden van VTA onder meer als tip mee om hun rassenkeuze beter af te stemmen op hun grondsoort.

Weinig positief

Over de kwaliteit van de uien die nu nog in de bewaring zitten is Van der Krift weinig positief. 'Goede partijen hebben 15% tarra en slechte partijen vaak meer dan 25%. Er zijn nauwelijks uien beschikbaar om af te zetten op verre bestemmingen.'

Van der Krift adviseert uientelers om product dat niet meer geschikt is voor het handelscircuit dan maar te leveren aan biovergisters. De grootste kwaliteitsproblemen zijn kale uien en koprot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer