'Habitats Brummen onterecht aangewezen'

De oppervlakte van een aantal typen habitats in Natura 2000-gebied Landgoederen Brummen is veel geringer dan bij de aanmelding in Brussel.

Dat stelde Charles van Mierlo van GVK Adure Advocaten woensdag tijdens de hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag. LTO Noord maakte in augustus bezwaar tegen aanwijzing van het Natura 2000-gebied Landgoederen Brummen.

Volgens LTO Noord erkent het ministerie van Economische Zaken dat de basis om Landgoederen Brummen aan te wijzen als Natura 2000-gebied zeer mager is. Er zijn geen habitattypen aanwezig, waarbij het gebied aan de selectiecriteria voldoet.

Kamsalamander

De kamsalamander leidde wel tot selectie van het gebied. De amfibie zou op grote schaal voorkomen, maar Landgoederen Brummen is niet een van de vijf belangrijkste gebieden voor het beestje in Nederland.

Wel is de suggestie dat de salamander er veel voor zou komen, maar het dier komt op grotere schaal voor ten noorden van het Natura 2000-gebied. En deze gebieden zijn niet aangewezen.

Geen bewijs

Volgens Van Mierlo is er geen enkel bewijs dat de drijvende waterweegbree in Brummen voorkomt. Ook zou de waterplant moeten voorkomen op ten minste 100 vierkante meter. ‘Ook daarvan is geen enkel bewijs geleverd.’

Heischraal grasland zou voorkomen in het Leusveld, maar staat niet meer op de nieuwste kaart van de gebiedsanalyse.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer