EU+en+Canada+dichtbij+handelsdeal
©

EU en Canada dichtbij handelsdeal

De Europese Unie (EU) en Canada zijn dichtbij het sluiten van een handelsovereenkomst. De overeenkomst heeft vooral gevolgen voor de zuivel- en vleessector.

Belangrijk punt in de onderhandeling was de handel in zuivelproducten en vlees. Canada wil jaarlijks 100.000 ton vlees invoeren en Europa wil zuivelproducten uitvoeren zonder dat daar hoge tarieven voor moeten worden betaald.

Momenteel wordt nog veel Canadees vlees geweigerd bij de Europese grens omdat het hormonen bevat. Volgens Canadese boerenleiders moet Canada meer hormoonvrijvlees gaan produceren om wat te verdienen aan de vrijhandelsovereenkomst.

Boos

Canadese melkveehouders zijn boos over de aanstaande deal. De Canadese regering zou akkoord zijn gegaan met extra invoer van Europese kaas.

Ook wil Europa regionale producten van specifieke geografische afkomst als feta- en Gorgonzola-kaas beschermen.

Geschillen

De onderhandelingen begonnen in 2009. Beide landen hebben na jaren van onderhandelen de importtarieven verwijderd en aanpassingen gemaakt in de regelgeving zodat bedrijven gemakkelijker handel kunnen drijven.

Volgens ingewijden zijn deze geschillen geslecht. De details zijn nog niet bekend. De Canadese Premier Stephen Harper en de president van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso gaan die binnenkort verder toelichten.

Het is voor het eerst dat Europa en een land uit de G7 op het punt staan zo'n vergaande handelsovereenkomst te sluiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer